SLO:ZDA - David proti Zmaju

Če bo psiček vztrajno grizel, se bodo zmaju morda zatresle rokeS hipermotivacijo, pogumom in taktičnim presenečenjem nad ZDA9. september 2014 ob 06:09, zadnji poseg: 9. september 2014 ob 07:25 MMC RTV SLO

Premagati ZDA se zdi misija nemogoče. A čeprav je tekmec v vseh parametrih boljši, obstaja Sloveniji naklonjen scenarij, ki pa se lahko uresniči morda lev enem od sto primerov.

"Edino možnost vidim v tem, da bi šle ZDA podcenjevalno v tekmo, Slovenija pa bi uresničila vse, kar bi si zamislila. Američani bi na primer povedli, Slovenci bi grizli in izenačili. In tako do odločilnih minut. Američani povedejo, Slovenci grizejo. Če 'mali psiček' nikakor ne bi popustil, bi se lahko 'velikemu zmaju' začela tresti roka. Takrat bi se morda malce odprla vrata do senzacije. A bili bi presenečeni, če bi prišli že do te stopnje, saj so ZDA toliko boljše, da lahko s tekmeci igrajo z 80 odstotki moči," je pred četrtfinalno tekmo svetovnega prvenstva v košarki med ZDA in Slovenijo za MMC povedal psiholog in mentalni trenerMatej Lunežnik.

"Ko jih vidiš, si frapiran. In izgubiš fokus." Pri takšnih dvobojih, kjer so možnosti za zmago minimalne, je treba pokazati še več poguma in biti še bolj zbran. "Ko imaš pred seboj takšnega zmaja, je treba doliti dodaten bencin v obliki poguma. Že če bo Slovenija pokazala pogum, bo naredila svoje in bo šla lahko ponosno domov. Naj fantje preprosto igrajo košarko. Če bodo pozorni le na to, kako Američani skačejo, kako so hitri in kako kradejo žoge, bodo pečeni. Pozorni morajo biti na to, da bodo sami igrali, kar pa bo težko, saj bo to izkušnja, ki je nisi vajen. Počaščen si že, da si na parketu z igralci, ki jih gledaš le na TV-ju. Tega nisi vajen. Ko vidiš, kako igrajo, si spet frapiran. In izgubiš fokus."

"Če želiš premagati nasprotnika, moraš najprej premagati sebe." Matej Lunežnik ob tem izpostavlja besede očeta (in trenerja) smučarjev Janice in Ivice Kostelića: "Rekel je, da če želiš premagati nasprotnika, moraš najprej premagati sebe. Torej v tem primeru sebe v obliki pretiranega spoštovanja, ki lahko povzroči izgubo fokusa, saj potem igraš bistveno slabše kot sicer." Spomnil se je še nesrečne četrtine proti Litvi. "Po nekaj napakah in zgrešenih metih pride ekipa v frustracijo. To lahko rešuješ na tri načine: da se boriš, da zbežiš ali da otrpneš. Slovenija je otrpnila. Lahko bi igrali še tri dni, pa ne bi zmagali. Vsi smo to čutili."

Teh trenutkov je bilo, kot pravi Lunežnik, v zgodovini slovenskega športa že ogromno, zato je naloga trenerja, da bi to situacijo prej trenirali. "Če prej ne treniraš občutkov in ne usmeriš misli v pravo smer, lahko padeš v to stanje krize." In kako naj bi to stanje trenirali, saj vendar nisi vsak dan na evropskem ali svetovnem prvenstvu? "Pri meni se na travniku dogaja isto, kot se na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah. Športnike enostavno spravim v takšna stanja."

Premagati ZDA je tako kot olimpijska medalja Za mnenje smo prosili še enega športnega psihologa,Mateja Tuška, ki meni, da premagati Američane pomeni nekaj takšnega kot osvojiti olimpijsko medaljo. Kako igrati proti tekmecu, ki se zdi nepremagljiv? "Taktično ga je treba šokirati, s tem pa ustvariti stres, da nasprotnik funkcionira slabše. Pričakovati, da jih boš sesul s potrpežljivo igro, je nerealno, ker so premočni. Torej, postaviti je treba drugačen pristop in zmesti ključne igralce, seveda pa je to tvegana poteza, ker je malo možnosti, da bo obrodila sadove. Poleg tega je treba imeti več takšnih taktičnih vložkov, saj ni dovolj, če si le na začetku zmedel nasprotnika in dobil prvo četrtino."

Zdovc bo moral odigrati vlogo motivatorja V kakšno pomoč bi nam lahko bilo morebitno podcenjevanje? "To lahko prinese nek rezultat, ampak le, če bo Slovenija igrala ekstremno dobro. Dogaja se namreč, da ko nasprotnik igra slabše, prilagodiš raven igre. Če bodo ZDA igrale s 100-odstotno zavzetostjo in Slovenija tudi, je isto, kot če oboji igrajo z 90-odstotno zavzetostjo. Selektor mora zato ves čas ustvarjati pritisk, da je pristop 100-odstoten. Da potem lahko govorimo o hipermotivaciji. Prepričan sem, da bo Jure Zdovc znal prepričati igralce, da je vse možno. Naj pa ob tem poudarim, da nimamo ravno najmočnejše reprezentance, ampak le nekaj dobrih posameznikov. Že to, kar so naredili do zdaj, je lep rezultat."

Srečko Katanec naredil premik v glavi Kaj bi naredil Matej Tušak, če bi bil ta hip s slovensko reprezentanco v Barceloni? Bi dvomil o tem, da je mogoče presenečenje, ali bi res verjel v uspeh? "Če bi bil tam, bi bil do zadnje minute tisti, ki najbolj verjame v zmago. Moja naloga bi bila poiskati vse možne primere iz zgodovine, da bi jim dvignil samozavest. Spomnite se, kako je Srečko Katanec konec 90. let prepričal nogometno reprezentanco, da je zmožna uvrstitve na evropsko in potem še svetovno prvenstvo. Prepričal jih je, dvignil samozavest in s tem motivacijo."

Če bi lahko izbiral, kateri film bi bil najboljši za dvig samozavesti? Tušak: "Kaznilnica odrešitve. Tega kažem tudi študentom. Glavni igralec, po krivici zaprt, je v izgubljenem položaju, vendar ne obupuje. Ohranja upanje in uresniči vse tisto, o čemer je sanjal. Navzven morda izgleda, da je zlomljen, a ta vtis, ki ga daje, mu v resnici pomaga, da pobegne iz zapora."

Novinar RTV Tomaž Okorn

Brez komentarjev

Dodaj komentar

Komentarje lahko dodajajo samo registrirani uporabniki. Prijavi se ali registriraj.