Kaj je ekstremno?

Kaj sploh je ekstremno?

V primeru, da nekaj štrli, v eno ali drugo stran, rečemo, da je ekstremno. Je to vseč Niti ne. Po mojem razmišljanju se tukaj  poraja več vprašanj kot odgovorov. Ekstremno je lahko v številkah, lahko pa je kot odklon od normalnega, povprečnega. So ekstremisti le npr. alpinisti ali so ekstremisti tudi tisti, ki se nenavadno vedejo? Je ekstremno v naših očeh le nekaj, kar je nadpovprečno visoko, veliko, dolgo, izredno pozitivno itd.? Vendar je lahko tudi obratno.

Kdo so ekstremni ljudje in kaj jih vleče, da počnejo stvari o katerih nekateri niti pomislijo ne?  Zakaj nekdo skoči iz letala in vriskajoč čaka do zadnjega, da potegne malo vrvico na kateri visi njegovo življenje?

Torej ekstremnega je veliko. So ljudje z vsemi svojimi lastnostmi, lahko so ekstremni vremenski pojavi, pa kaj – vsak pojem je lahko ekstremen. Ph, še več, ekstremno je lahko tudi to, da smo dobili sploh priložnost, da se znajdemo na takem planetu, sredi ogromnega prostora, kjer lahko počnemo, kar pač počnemo. Ergo, ekstremno je tudi to , da vam lahko zdaj takole nakladam.

Evo, da ne bo tako ekstremno na široko, se bom osredotočil na ljudi, ki počnejo nadpovprečne, veliki večini nerazumljive reči. Tudi to je na nek način kriterij o nadpovprečnosti, povprečje. Le to s svojo stopnjo razvitosti določa kaj je nekaj ekstremno in kaj ne. Npr. med alpinisti ni nič posebnega če se nekdo poda na kakšnega 5 ali 6 tisočaka za predigro, potem pa naskoči kak vrh, ki skoraj že žgečka Gospoda po podplatih. »Uh,« bi rekel kakšen povprečen delavec vajen objema svojega starega toplega kavča, »saj mi zaskoči vrat, če samo pogledam tako visoko, kot tile norci pležejo « Prvega vznemirjajo ekstremno nizke temperature, veter, pomanjkanje kisika. Misel na svoje, ki jim želi, če bo preživel, pokazati koliko mu pomenijo… drugega pa vznemirjajo gumbi na tv pilotu ko zmanjka baterije…

Pa pustimo povprečje in se osredotočimo na te, ki jih vleče početi nekaj nadpovprečnega. Zakaj so pripravljeni velikokrat potlačiti najmočnejši nagon na tem planetu, nagon po življenju, da bi lahko spoznali, kako je skočiti s skale nekaj 30 metrom nad morjem, ali drveti s smučmi skoraj 250 km/h po hribu navzdol ali sestaviti nekakšno zračno plovilo in se prvi v zgodovini poskusiti v oponašanju ptic?

Vedno so me ta vprašanja fascinirala.

Kaj je s temi ljudmi? ZAKAJ  bi želeli biti prvi pa tudi za ceno svojega življenja? Kakšen pogum je potreben za to!

Ko pričnemo to razmišljati se nam odpre veliko dimenzij. Od smisla življenja, pa do smrti .

Nejc Zaplotnik, eden naših najboljših alpinistov, ki se je smrtno ponesrečil v Himalaji, je v svoji knjigi zapisal:

» Občudujem ljudi, katerih življenje je mirna reka, ki se vije skozi polja. Kajti moje življenje je deroča  reka, ki se zaletava v pra večno skalo golega obupa.

Toda dolgi dnevi na konicah prstov, so me naučili hoditi po ravnih tleh.

Ko bom postlal resničen mojster plesa po navpičnih stenah, bom znal hoditi po ravnih tleh«

Stvar je definitivno globoka. Po mojem gre za pra večno iskanje smisla, spoznavanje samega  sebe. Gre za ljudi, ki se zavedajo, da smo tujci v nepredstavljivo ogromni ideji. Da je vse skupaj eno veliko čudo , da lahko migamo, ljubimo, dvomimo, godrnjamo, se spotikamo in prepevamo. Enostavno jih vleče, da bi spoznali kaj počnemo tukaj, kaj je mogoče, kdo so, kaj so sposobni in zakaj lahko to počnejo.

Gre za ljudi, ki gredo daleč, najhitreje,  visoko  preprosto zato, da bi lahko globoko pogledali vase. To so ljudje, ki čutijo, da so svobodni. Hočejo vedet, da vedo. Vzpenjajo se tako visoko, da dosežejo cilj ali pa obležijo. Vznemirjenje je njihovo gorivo. Sla po novem je njihov najbolj ekstremen gen. Pripravljeni so iti tako visoko, kot še nihče pred njimi, tako globoko, kot si ne upamo predstavljati …To so ljudje, ki so pripravljeni v svoji strasti veliko tvegati, veliko pretrpeti, iti do konca. Kamor gredo rabijo pasoš. So skozi na meji in včasih za njo. In potem človeštvu razlagajo kaj je tam. Pokličejo: »Hej, pridite za nami!«

Tako poskrbijo, da bivše ekstremno postane normalno, povprečno.

Toda ti ljudje so  nadpovprečni.

So razvoj.

Komentarji

2.6.2012 15:31
ANJA
Ja ti ljudje so res neverjetni. Mislim, da je to res kar piše!

Dodaj komentar

Komentarje lahko dodajajo samo registrirani uporabniki. Prijavi se ali registriraj.