Stres, naš vsakdanji sopotnik

»RIIING, RIIING!« zazvoni telefon. Ravno ste pri pisanju pomembnega dokumenta, ki ga morate oddati čez pol ure. Pogledate na telefon in vidite, da je na drugi strani nekdo, ki bi vam vzel za pogovor preveč časa. Ne javite se. V tem trenutku dobite pošto od vašega šefa. Od vas želi, da takoj pripravite dopis za neko podjetje, s katerim sodelujete. Ura je 11:30, jutranja kava je že zdavnaj popustila, vi pa od prihoda v službo še niste pojedli ničesar. Medtem, ko razmišljate o tem, kdaj boste poklicali stranko nazaj, se spomnite, da vas je klicala pred eno uro vaša žena in vas prosila, da greste po otroka v vrtec, ker je vzgojiteljica sporočila, da je zbolel. Naroči vam, da spotoma kupite še meso v trgovini, ker zvečer dobite goste. Pred vrati pisarne pa vas čaka vaš zaposleni,  s katerim sta dogovorjena za sestanek…

Ali ste pod stresom?!!

Mislim, da bi zares redko kdo ostal v takšni situaciji povsem miren. Na srečo se ne dogajajo vsak dan, vendar pa menim, da ni nikogar izmed nas, ki ne bi bil vsaj nekajkrat v podobnih situacijah, ko se počuti izredno stresno. Kaj pa je stres? Stres je v zadnjem času zelo pogosto uporabljana beseda, ki pa jo večinoma razumemo v negativnem smislu. Večinoma rečemo, da smo pod stresom, kadar imamo veliko dela, smo zelo obremenjeni ali se v službi ne razumemo dobro s sodelavci. Lahko se zgodi tudi, da smo v časovnem pritisku, imamo kakšno zelo odgovorno nalogo ali pa preprosto obstanemo v koloni vozil medtem, ko se nam mudi na pomemben sestanek. Vendar smo lahko pod stresom tudi, če se nam dogodi kaj pozitivnega! Na primer čakamo rojstvo svojega otroka, smo pred tem, da napredujemo v službi in prevzamemo višjo pozicijo na hierarhični lestvici podjetja ali pa nam posli gredo tako dobro, da celo želijo podjetje odkupiti.

Kot vidimo so lahko izvori stresa zelo različni. Lahko so pozitivni in negativni. Stres je definiral Seyle že leta 1978 kot spremenjen psihičen, vedenjski ali telesni odziv na kakršen koli dogodek v okolju. Načeloma gre pri stresu zato, da se nam poruši telesno ali psihično ravnovesje, ki ga nato želimo ponovno uravnovesiti. Seveda doživljamo negativne stresne situacije bistveno močneje in povzročajo več škodljivih učinkov kot pa pozitivne. Toda stres je nekaj normalnega v našem življenju, saj za osebnostni razvoj in napredek potrebujemo izzive ter situacije, ki nas prisilijo, da izstisnemo iz sebe maksimum. Le tako lahko napredujemo! Seveda pa nastane problem, ko je stres premočan in ga ne znamo ali ne zmoremo uravnovesiti in obvladati. Takrat pa se znajedemo s stiski in v primeru, da se takšno počutje vleče predolgo, lahko tudi resno zbolimo.

Brez komentarjev

Dodaj komentar

Komentarje lahko dodajajo samo registrirani uporabniki. Prijavi se ali registriraj.